Célok felállítása

agenda-calendar-checklist-3243

A célok irányba állítanak

Azért fontosak, mert figyelmünket és viselkedésünket is „sínen tartják”. Jelentsenek kihívást, ugyanakkor maradjanak a realitás talaján. Próbáljunk konkrét célokat megfogalmazni magunknak!

Talán nem is gondolnánk, de céljaink felállításában is több szempontot figyelembe vehetünk: léteznek ugyanis részcélok. Lássuk, hogy mik is ezek, és hogyan érdemes kitűznünk magunk elé!

Célok felállítása I.

FOLYAMATCÉLOK: a sportolás közben felmerülő elemek, mozdulatok kivitelezése, pl. teniszezéskor egy jó szerválás, jóga közben lélegzetvétel, kosárra dobás. Ezek szem előtt tartása a jelenre koncentrálja a figyelmünket, ami azért is jó, mert nem hagyja, hogy a végeredményen rágódjunk.

 

EREDMÉNYCÉLOK: a sportolás végeredményére fókuszálnak, mint pl. egy adott verseny megnyerése. Ezek a célok nem csak rajtunk múlnak, hanem a másik fél felkészültségén, az adott helyzetben nyújtott teljesítményén is.

 

TELJESÍTMÉNYCÉLOK: az előzővel ellentétben, ezek csak rajtunk múlnak, ugyanis itt a saját teljesítményünk számít, nem pedig a másiké. Ilyen lehet saját (idői) rekordunk megdöntése, tízzel több tornagyakorlat elvégzése a korábbihoz képest, vagy egy mozdulatsor tökéletesítése. Ezek elérése a belső motivációt és önbizalmunkat erősítik!

Célok felállítása II. – A SMART technika

A SMART egy rövidítés, ami a Specific (Konkrét), Measurable (Mérhető), Achievable (Elérhető), Relevant (Releváns), Time-based (Időben korlátozott) szavakból tevődik össze. A lényege, hogy olyan célt tűzzünk ki magunk elé, ami minél inkább specifikus, nem pedig általános. Vagyis: kedden és csütörtökön hat órától tudok majd mozogni egy-egy órát, futni és tornázni fogok. A “szeretnék sportolni” nem elég egyértelmű cél, melyhez igazodni tudnánk.

Képkivágás

További tippek:

  • Ha ismerőssel, baráttal kezdünk neki, akkor egymás motivációját erősíteni tudjuk (a „nehéz időkben”), és nagyobb társas támaszt élhetünk meg!
  • Ha tanácsra lenne szüksége sportolással kapcsolatosan, vagy egy személyre, aki figyeli fejlődését, érdemes lehet személyi edzőt felkeresni, aki segíteni tud abban is, milyen mozgásformát válasszunk, mi illik testfelépítésünkhöz!
  • Érdeklődjön, hogy munkahelyén van-e lehetőség kedvezményes bérletekhez jutni (pl. igényelhet “all you can move” kártyát).
  • Az edzés arra is egy jó lehetőség, hogy „flow”-ba kerüljünk! Ha megtalálja az Önnek megfelelő mozgásformát, könnyen „elveszhet” benne, teljesen felszabadulva, időérzékét elvesztve, harmóniában önmagával, csak a tevékenységet élvezve!
  • A folyamatos nyomon követés állandó visszajelzést biztosít számunkra, és arra is felhívja a figyelmünket, ha egy célunkat újra kell fogalmazni!
  • Ha úgy érzi, hogy motivációja ingadozik, és szeretné megosztani egy szakemberrel dilemmáit, nyugodtan keresse fel Pszichológiai Ambulanciánkat, ahol pszichológusaink segítenek a megfelelő motiváció kialakításában, és fenntartásában is!